Chlapci získají kvalifikaci k vykonávání pracovních funkcí ve stravovacích a ubytovacích zařízeních. Absolvent získá výuční list a ovládá řemeslné a klíčové dovednosti potřebné pro vykonávání některých pracovních činností ve společném stravování, především na úseku přípravy jídel, částečně obsluhy a v ubytovacích zařízeních. Získá odborné vědomosti a dovednosti, jako např. prakticky aplikovat osvojené vědomosti, dovednosti a návyky v gastronomické oblasti.
Umí kultivovaně vystupovat a jednat s lidmi i samostatně a iniciativně řešit jednoduché praktické úkoly ve svém oboru. Adaptuje se na měnící se požadavky trhu práce, zná zásady zdravé výživy a význam jejich dodržování pro lidské zdraví. Zná základní technologické normy a postupy přípravy jídel a nápojů, i techniku jejich expedice.
Pracuje s jednotlivými druhy inventáře, zařízením, nástroji a prostředky, běžně používanými ve stravovacích a ubytovacích provozech. Je schopen vykonávat činnosti spojené s prací hotelového zřízence, ovládá pravidla a techniku jednodušší obsluhy, orientuje se v obchodně podnikatelských činnostech a má základní vědomosti o pracovně právních vztazích.
Naučí se dbát na estetiku, úpravu, čistotu a hygienu svého zevnějšku a pracoviště, má osvojeny zásady bezpečnosti a ochrany zdraví při práci i zásady ochrany životního prostředí. Poskytuje nezbytnou první pomoc.
(kliknutím na odkaz níže otevřete příslušné téma ve formátu .pps, .pdf.)
Dílčí učební materiály (DUM) PVS2
01.09.2022 | ŠVP Práce ve stravování |